BORJÚSZŰZ VÁKUUM ALATT
2008. október 10. írta: CS.T.

BORJÚSZŰZ VÁKUUM ALATT

Egészben sült borjúszűz  kávémártással, zöldborsópürével és karamellizált körtével

Hozzávalók 4 személyre:

 50-60 dkg borjú szűzpecsenye

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál mogyoróolaj

10 dkg sárgarépa

10 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg angolzeller szár

10 dkg sonkahagyma

1-1             szál kakukkfű,koriander,babér,citromfű,

Fleur de Sel só ízlés szerint

Frissen őrölt rózsabors ízlés szerint

2        teáskanál narancsvirág- vagy akácméz

3        dkg barna nádcukor

40 dkg cukorborsó

10 dkg tisztított édesburgonya

4        dkg teavaj

2 dkg frissen pörkölt arab babkávé

 

Elkészítés:

1.A borjú szűzpecsenyét parírozunk( megtisztítjuk a felesleges részektől), majd forró olíván serpenyőben kérgezzük, ezután  kivesszük és azonnal lehűtjük . A visszamaradt olívaolajba a parírozásból visszamaradt részeket, vékony szeletekre vágott angolzellert, sonkahagymát, karottát, petrezselymet pirítunk, felöntjük száraz minőségi roséborral és beforraljuk, miközben ízesítjük friss babér, zöld koriander, kakukkfű, citromfű, fűszercsokorba kötött  kompozíciójával, valamint egy evőkanál öreg balzsamecettel. Ha két-harmadára beforrt az alaplé, kihűtjük és ráöntjük a borjúszűzre, majd 12 órán át hűtőszekrényben érleljük. Ezután a húst lecsepegtetjük,borsozzuk, kevés barnacukorral és Fleur de Sel-lel bedörzsöljük, vákuumozzuk, tapaszoljuk  és pihentetjük 1 órán át szobahőmérsékleten, majd  vízfürdőbe tesszük és 57 fokos maghőmérsékletig  hőkezeljük . Ezután kivesszük a vákuumtasakból, levét az alapléhez adjuk, a húst leszárítjuk, ismét kérgezzük, majd 59 fokon pihentetjük tálalásig.

2.Mártás: Ezalatt az idő alatt a páclevet lassan gyöngyözve visszaredukáljuk egy-harmadára. Egy kisebb nyeles forralóban  mogyoróolajon frissen pörkölt kávészemeket pirítunk tovább, majd a redukált alapléből felöntögetve tovább főzzük felére forralva, ízesítjük egy teáskanál mézzel és Fleur de Sellel, átszűrjük, jegelt vajjal sürítjük.

3.A Cukorborsót forró vízbe dobjuk, majd ha újra felforrt azonnal jeges vízbe szedjük, így megőrizhetjük friss, élénk színét. Lecsepegtetjük és egy kevés frissen főtt burgonyával együtt szitán áttörjük, vagy thermomixben pépesítjük, vajjal dúsítjuk, sóval és fehérborssal ízesítjük.

4.A Körtét ujjnyi vastag cikkekre vágjuk, a serpenyőben karamellizált egy teáskanál mézen hirtelen átpirítjuk, majd meleg helyen tartjuk, például Holdomatban  a hús mellett.

Tálaláskor meleg tányérra 2 evőkanálnyi borsópürét halmozunk, nekitámasztjuk a fényes körtecikkeket, a szűzpecsenyéből ujjnyi vastag szeleteket vágunk, elhelyezzük a tányéron, majd a mártásból egy evőkanálnyival fényezzük, egy másikat mellélocsolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://culinartist.blog.hu/api/trackback/id/tr93745463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása