Képes riport egy szakácsfesztiválról
2008. március 07. írta: Gasztronauta

Képes riport egy szakácsfesztiválról

Forrás:hobbiszakacs.blog.hu

A svéd professzionális szakácsok országos bajnokságát a stockholmi városház Kék-termében, a szakma jeles képviselőinek a jelenlétében, január 30-án tartották meg.  

 

A százegynéhány jelentkezőből a selejtezők rostáján átjutott hat versenyző három, egymástól független zsűri előtt kellett bizonyítékot tegyen arról, hogy uralja az ételfőzés művészetét. A „módszer zsűri” a Mise en place-t, a másik két zsűri pedig a két versenytémát bírálta el a szín, az illat, az íz, a fűszerezés, az állag valamint az esztétikai megjelenésből kialakuló összbenyomás alapján. A versenykiírás értelmében a két versenytéma elkészítéshez öt óra állt a versenyzők rendelkezésre. Minden percért egy büntetőpontot vontak le, öt perc késés után pedig minden perc késést két pont levonásával büntettek. A zsűritagok egyenként hetven-hetven pontot - az ízélményre 40 pontot, az esztétikai megjelenésre 30 pontot – adhattak.

A versenyzők 45 perc alatt kellett receptet komponáljanak a halfogáshoz szükséges „meglepetés” nyersanyagkosár tartalmából, melyben – ahogy az kiderült - a Balti-tengerben és a beleömlő folyókban élő törpemaréna filéje és delikatesz számba menő ikrája, valamint friss zöldségek és rizs, lencse, repce- és mogyoróolaj, ecet, valamint bio-tejtermékek voltak.

Az ezüstösen csillogó törpemaréna (Coregonus Albula, angolul vendace) apró hal, csupán a nagyobb példányok érik el a 25 centimétert. Hasonlít a heringre, csupán a lazacfélékre jellemző zsíruszonya üt el tőle.

Az első döntős reggel nyolckor kezdett, őt 15 perces intervallumban követték a többiek. A szemre tetszetős halfogások közül íme kettő:

 

A második fogás alapanyaga az organikusan tenyésztett marhahús volt. Egymás után készültek el a jobbnál jobban kinéző kompozíciók:

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://culinartist.blog.hu/api/trackback/id/tr45369652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása