Édesítés
2008. október 28. írta: kigyos.adrienn (törölt)

Édesítés

A cukor vagy szacharóz több különböző tulajdonsággal rendelkezik: kiváló tömegnövelő anyag, fokozza a sós és az édes ízt, édesítő hatású, omlósabbá teszi ételeinket. Könnyű elegyíteni más hozzávalókkal, oldható és nincs a viszkozitásra semmilyen hatása.

 

Tulajdonságai

 

A cukor magas szilárdanyag tartalma mellett alacsony viszkozitású. Antibakteriális hatóanyagokkal is rendelkezik, ezért használják előszeretettel a lekvárokban, gyümölcskonzervekben is.

Néhány felhasználási módnál helyettesíthető glükóz sziruppal, dextrinnel, dextrózzal, vagy e három anyag keverékével. Mivel a cukor erősen saválló, ha valamivel helyettesíted, bizonyosodj meg róla, hogy a helyettesítő anyag is az (pl. citromsav, aszkorbinsav, foszforsav tartalmú receptek).

A glükózport nagyon egyszerű használni és könnyen adagolható száraz, illetve folyékony anyagokhoz is. Kis édességtartalma mellett képlékennyé teszi a zseléket is.

 

Édesítés, ízfokozás

 

A cukor fokozza az édes és a sós ízeket egyaránt. Ahhoz, hogy ne veszítsd el az édes ízt, amikor valamivel helyettesíted a cukrot, intenzív édesítőket kell használnod, kalóriamentes sűrítőanyagokkal összekeverve. A másik mód az, ha azonos mennyiségben maltitollal helyettesítjük. (Édesítő erejük közel azonos: 0,9:1.) Vigyázzunk a maltitollal, mert ugyanúgy, mint a cukor, hashajtó hatású, így nem ajánlatos 100%-ig ezzel helyettesíteni a cukrot. A 10%-nál magasabb maltitoltartalmú termékeket, ha lehet, kerüljük el. Ésszerű intézkedések miatt az italok készítésénél is tiltott a használata.

 

Frissítő hatás

 

A dextróz kitűnő energiaforrás az agynak és a testnek egyaránt. A sportolók pl. beépítik étrendjükbe, de bárkinek jó szolgálatot tehet frissítőként. A cukrászok amellet, hogy ezzel helyettesítik a szacharózt, fagylaltkészítésnél is előszeretettel használják. Ugyanannyi mennyiségű dextróz kétszer több molekulát tartalmaz, mint a szacharóz, így kedvelt alkotóeleme a jégkrémeknek és fagyasztott termékeknek is.

 

Kalóriacsökkentő hatás

 

Néhány cukor bizonyos értelemben emészthetetlen. Szervezetünkben megmaradnak változatlan állapotban. A bélrendszerben található baktériumok megerjesztik, majd megnövelik őket. Ahhoz, hogy helyettesítsük a szacharózt és csökkentsük a sütemények, desszertek, édességek kalóriatartalmát, mi azt javasoljuk, használj dextrineket. Nagyon jól tolerálja a szervezet, de nem eredményez magas glükóz vagy inzulinszintet. Cukormentesek, tehát nincs bennük egyszerű cukor, mint a dextrózban vagy a szacharózban. Ezért van, hogy edzés előtt is javasolják fogyasztását. Glükózsziruppal, de maltitollal is összekeverhetjük.

 

A szacharóz és a kalóriatartalmú cukrok jól helyettesíthetők fruktánokkal (pl. inulin), ami nem utolsó sorban az emésztésünknek is jót tesz. A túlzásokat lehetőség szerint kerüljük el: max. 20-25mg a napi megengedett mennyiség. Az inulin természetes forrása a csicsóka, de érdekes módon a szacharózból is előállítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://culinartist.blog.hu/api/trackback/id/tr78737485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása