GRANT ACHATZ
2008. december 31. írta: CS.T.

GRANT ACHATZ

Grant Achatz-Alinea című könyvének ajánlóvideója

A világ legjobb éttermei között legelőkelőbb helyen szereplő újonc a teatralitásáról nevezetes amerikai Alinea, amelynek séfje, Grant Achatz "újradefiniálta az étterem fogalmát".

Click to watch this video
00:48

 

 

Chef Grant Achatz and Alinea Restaurant in Chicago, IL

 

Achatz vezetése alatt az Alinea folytatta a világhírnév felé vezető utat, amit hipermodern és sajátos konyhájával vívott ki. 2007-ben és 2008-ban is az Alinea lett az egyike a „The S. Pellegrino Worlsd’s 50 Best Restaurants” címmel kitüntetett étteremnek, amit a híres Restaurant magazin publikált."

Grant Achatz 1974-ben született Michigan-ben. A vendéglátóipar hamar elvarázsolta, más választása nem is nagyon lehetett, hiszen az édesapja és a nagyapja is étteremtulajdonos volt. Természetes kíváncsiságtól vezetve 12 évesen már a konyhában téblábolt, az elkövetkező pár évben pedig a szabadidejét is itt töltötte. Szakértelmét folyamatosan fejlesztette, sokat tanult, ami meg is hozta a remélt eredményt: az egyik legelismertebb újítóként tartják számon a szakmában. Korán rájött, hogy séf szeretne lenni, és mire befejezte a középiskolát, egyből beiratkozott az Amerikai Kulináris Intézetbe.

 

Hamar kitűnt tehetségével, s miután végzett, elkezdett felfelé lépegetni a kulináris ranglétrán: olyan elismert éttermekben dolgozott, mint például a French Laundry. A tulajdonos, Thomas Keller közelében dolgozott és ebben a kiemelkedően kreatív környezetben tudása remekül tudott gyarapodni. Két év elteltével Keller sous séfje lett. Annak érdekében, hogy tovább fejlessze szaktudását, négy évnyi French Laundry után elfogadott egy borász asszisztensi pozíciót a La Jota Vineyards-nál. 2001-ben a négy csillagos, evanstoni Trio nevű étteremben lett vezető séf.

 

Achatz virágkorát élte a Trio-ban. Olyan elismeréseket gyűjtött be, mint a James Beard Alapítvány kitüntetése, a „Rising Star Chef in America”. 2002-ben a Food & Wine magazin beválasztotta tíz díjazottja közé: Achatz az egyik „Legjobb Amerikai Fiatal Séf” lett. Vezetése alatt a Trio négy csillagot gyűjtött be a Chicago Tribune-től. 2005-ben a Chicago Magazin már öt csillaggal értékelte. Kulináris körökben egyre ismertebbé vált a séf neve. A fejlődő konyhák egyik legjelesebb képviselőjeként Achatz 2005 májusában valóra váltotta álmát és megnyitotta Alinea nevű éttermét Chicago-ban.

 

Egyik nap aztán Achatz és étterme is rendkívüli figyelmet kapott és soha nem látott elismeréseket gyűjtött be. Alig pár hónappal a nyitás után, a Chicago Tribune és a Chicago Magazin is négy csillagra értékelte; a James Beard Alapítvány pedig a „Best New Restaurant in America” megtisztelő címre jelölte. 2005 szeptemberében a New York Times így írt róla: „a következő nagyszerű amerikai séf”. Egy évvel később, 2006 októberében Alinea átvehette az AAA „Five Diamond Award” elismerését. A Gourmet magazin munkatársa, Ruth Reichl pedig az Alinea-nak adta a „Legjobb Új étterem Amerikában” díjat, amit mindössze ötévente egyszer ítélnek oda az arra érdemeseknek.

 

Achatz vezetése alatt az Alinea folytatta a világhírnév felé vezető utat, amit hipermodern és sajátos konyhájával vívott ki. 2007-ben és 2008-ban is az Alinea lett az egyike a „The S. Pellegrino Worlsd’s 50 Best Restaurants” címmel kitüntetett étteremnek, amit a híres Restaurant magazin publikált. Achatz magáénak tudhatta 2008-ban a James Beard Alapítvány „Outstanding Chef in America” elismerést, ami az Oscar díj kulináris megfelelője. A séf feltűnt már a Today Show-ban, a CBS Sunday Morning-ban, helyet kapott a Food Network, a Discovery Channel és a PBS műsorán, de szerepelt már a svéd, finn, angol, spanyol, olasz és francia sajtóban is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://culinartist.blog.hu/api/trackback/id/tr13808809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása