A SOUS-VIDE MIKROBIOLÓGIÁJA 7.
2010. szeptember 26. írta: CS.T.

A SOUS-VIDE MIKROBIOLÓGIÁJA 7.

 

A húsok hőkezelésének a célja szín-, íz-és állománykialakítás, a nemkívánatos mikrobák elpusztítása, valamint a nyers fehérjék emészthetőségének javítása.
A húsok jellemzője a miglobin és származékai által meghatározott színárnyalat, az ezek koncentrációjával összefüggő telítettség, valamint a hús kolloidkémiai szerkezetével összefüggő fizikai jellemzők által befolyásolt világosság (halványság).
A mioglobin bíborvörös színű pigment, ami csak nagyon kis O2 koncentráció mellett fordul elő. A származékai között megkülönböztetünk (redukált állapotú) dezoximioglobint, amely a sötétpisos színt, oximioglobint mely világos pirost, és metmioglobint mely a szürkés-barnás színt eredményezi.
A metmioglobin keletkezhet a közeg savanyodásának hatására is. Hő hatására a mioglobin fehérjekomponense denaturálódik, a keletkező anyag a miokromogén. A metmioglobin (szürkésbarna szín) kialakulásának sebessége az oxigénkoncentrációtól függ. (Körmendy, 1973)
A három forma egymásba nagyrészt reverzibilisen átalakulhat, egymással dinamikus egyensúlyban áll. A színt konkrétan a hembe foglalt vasatom oxidációs száma határozza meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://culinartist.blog.hu/api/trackback/id/tr842324847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása